| Stars and The Solar System (Physics) Formative and Summative Assessments |
| Oral Questions : CCE Pattern Class VII(8th) |
| 1. What is the vast space which includes everything around us called? |
| Ans: Universe |
| 2. Name the various objects that constitute the universe? |
| Ans: All the stars, the sun, the planet and their moon, meteorites, comets. |
| 3. What is the distance travelled by light in one year called? |
| Ans: One light year=9460 billion kilometer |
| 4. How much time sunlight takes to reach the earth? |
| Ans: 8.3 sec. |
| 5. What material the stars are made up of? |
| Ans: Hydrogen gas |
| 6. Name the celestial bodies you see in night sky? |
| Ans: stars |
| 7. Why celestial bodies appear to move from east to west in the sky? |
| Ans: This is because the earth rotates from west to east. |
| 8. Name the stars which appear stationary when sea from earth? |
| Ans: The pole star or Druvtara |
| 9. Name the galaxy we belong to? |
| Ans: milky Way (Akash Ganga) |
| 10.What is the most distinguish Feature of Jupiter? |
| Ans: Great red spot. it is believed to be a storm in its atmosphere. |
| Stars and The Solar System (Physics) Formative and Summative Assessments |
| MCQ |
| 1. What is the visible layer of the sun called? |
| (a) Photosphere (b) Corona (c) Core (d) none of these |
| 2. Who was the first person to see Saturn’s ring? |
| (a) Angstrom (b) Newton (c) Galileo (d) none of these |
| 3. What is another name for Venus? |
| (a) Evening Star (b) Morning and Evening Star (c) Red Planet. (d) none of these |
| 4. Is Mercury bigger or smaller than the earth? |
| (a) Bigger (b) Smaller (c) Equal. (d) none of these |
| 5. What is the major component of Jupiter’s atmosphere? |
| (a) Hydrogen (b) Oxygen (c) Carbon dioxide (d) none of these |
| 6. The season on the earth are caused by________? |
| (a) Elliptical orbit (b) Changes in rotation rate (c) Axis tilt. (d) none of these |
| 7 When was the first moon walk by American astronaut? |
| (a) 1869 (b) 1969 (c) 1769 (d) none of these |
| 8. What are the concentric gaps in the asteroid belt called? |
| (a) Crust (b) Kendall (c) Kirkwood gaps. (d) none of these |
| 9. Mars atmosphere is mostly__________? |
| (a) Oxygen (b) Carbon dioxide (c) Hydrogen. (d) All of the above |
| 10. What colour does Neptune appear to be? |
| (a) Red (b) Blue (c) Green. (d) All of the above |
| Solution: 1.(a) 2.(c) 3.(b) 4.(c) 5.(a) 6.(c) 7.(b) 8.(c) 9.(b) 10.(b) |
Class 09 Atoms and Molecules Numerical Problem based on Law of chemical Combination Law of conservation of mass Law of constant proportion Empirical formula 1. If 10 grams of CaCO 3 on heating gave 4.4g of CO 2 and 5.6g of CaO, show that these observations are in agreement with the law of conservation of mass.(Based on Law of conservation of mass) Solution: Mass of the reactants = 10g ; Mass of the products = 4.4 + 6.6g = 10g Since the mass of the reactants is equal to the mass of the products, the observations are in agreement with the law of conservation of mass. 2. 1.375 g of cupric oxide was reduced by heating and the weight of copper that remained was 1.098g. In another experiment 1.179 g of copper was dissolved in nitric acid and the resulting copper nitrate was converted into cupric oxide by ignition . The weight of cupric oxide formed was 1.476 g. which law of chemical combinations does this data state? Solution: in first experiment: Copper oxide = 1....
Comments
Post a Comment