| 8th    Science CBSE Test paper Solved Chapter 5 Coal and Petroleum | 
| 1 mark   Questions | 
| 1. The   slow process of conversion of dead vegetation into coal is called ________ | 
| Ans:Carbonization | 
| 2.Naphthalene   balls are obtained from __________ | 
| Ans: Coal   tar | 
| 3.A   petroleum product known as __________ is used for metalling the roads. | 
| Ans: Bitumen/Asphalt | 
| 4. Natural   gas is stored under high pressure as _________ | 
| Ans: CNG | 
| 5.__________   is a cleaner fuel. | 
| Ans: CNG | 
| 6.---------is   used as a fuel in jet aircraft. | 
| Ans: Kerosene   oil | 
| 7.-------   is the petroleum gas which has been liquefied under pressure. | 
| Ans: LPG | 
| 8. The   major constituent of CNG is ___________and LPG is --------- | 
| Ans: Methane ,Butane | 
| 9. ___________   is the best known reinforcing agent in rubber industry | 
| Ans: Carbon   black | 
| 10.The   quality of gasoline is generally expressed in terms of _________ | 
|  Ans: Calorific value  | 
|  2   marks Questions | 
| 1. How   natural gas is transported from place to place? | 
| Ans: Natural   gas is transported from place to place through pipeline | 
| 2. Name   three variety of coal. | 
| Ans:   Anthracite, Bituminous and Lignite | 
| 3. Why do   we need to conserve fuel judiciously? | 
| Ans: The consumption   of fuel increases rapidly due to growth of population and these fuels cannot replenish   easily we feel to conserve it by using economically and wisely.  | 
| 4. Distinguish   between exhaustible & inexhaustible natural resources. Give examples. | 
| Ans: The   resource those are available for limited period for use is called exhaustible   natural resources like Coal, petroleum, Natural gas etc. | 
| The   resource that are available for unlimited period for use is called inexhaustible   natural resources like wind ,water, sunlight etc | 
| 5. Name a   product of coal which is used in the manufacture of steel. What are its   characteristics?  | 
|  Ans:   Coke is a product of coal which is used in the manufacture of steel. It   contain 98% carbon | 
| 3 mark   Questions. | 
| 1. Why   petroleum is also called black gold? | 
| Ans: The   constituents of petroleum are very useful for us. Due to its great commercial   importance, petroleum is also called 'black gold'. | 
| 2.What is   petroleum? How different fractions of petroleum are separated? | 
| Ans: A dark   coloured florescent liquid which occur deep inside the earth is called petroleum. | 
| The   process of separating various constituents / fractions of petroleum  is fractional distillation in fractionating   columns. | 
| 3. Describe   the advantages of using natural gas. | 
| Ans:   (a) Burn with smoke less flame | 
| (b) Do not   leave ash  | 
| (c) Having   high calorific value about 55kgJ/g | 
| 4. We   often use LPG in our home for cooking. How you detect the leakage of gas?   What substance is added to LPG for this purpose? | 
| Ans: A gas   like hydrogen sulphide which smells like rotten eggs is added to natural gas. | 
| 5. What   are the harmful effects of burning fossil fuels? How it affect the environment? | 
| Ans: (a)the increases in carbon dioxide lead to   large scale environmental damage such as acid rain.  (b)Carbon dioxide that the remains in the upper atmosphere will tend to trap sun rays, which is called the "greenhouse effect" and leads to global warming. | 
| (c) people can become sick from breathing carbon   monoxide emitted from vehicles. (d) Burning of coal releases sulfur and nitrogen, which help form acid rain 6. Explain petrochemicals? | 
| Ans: Many   useful substances are obtained from petroleum and natural gas. These are   termed as Petrochemicals. These are used in the manufacture of detergents,   fibres (like polyester, nylon, acrylic), polythene and other man-made   plastics.  | 
| 5 marks   Questions | 
| 1. What   are the different constituents of petroleum and their uses? | 
| Fraction                       Uses     | 
| Petroleum   Gas                        Fuel for home (LPG) | 
| Petrol                           Motor   fuel | 
| Kerosene                     Fuel   for stove and jet aircrafts. | 
| Diesel                          Fuel   for heavy motor vehicles. | 
| Lubricating   oil              Lubrication | 
| Fuel Oil                                    Fuel   for Power Stations and Ship | 
| Paraffin   wax               Candles,   Vaseline  | 
| Bitumen                       Paints,   road surfacing | 
| 2. What do   you mean by PCRA? What are their tips? | 
| Ans: In   india, the Petroleum Conservation Research Association(PCRA) advises people   how to save petrol/diesel while driving. Their tips are ● Drive at   a constant and moderate speed as far as possible. ● Switch   off the engine at traffic lights or a t a place where you have to wait. ● Ensure   correct tyre pressure. ● Ensure   regular maintenance of the vehicle. | 
| 3. We know   that coal is formed from dead vegetation. Explain the process of formation of   coal. | 
| Ans: Three   hundred and fifty million years ago, some plants grew into giant ferns and mosses.   These plants got buried into the bottom of the soil and deposited as fossil due   to heat and pressure. The decaying plants were pressed and coal was formed. | 
| 4. Name,   constituent of petroleum which is used for following purposes. | 
|  (i) To make candles.   | 
| (ii) A   solvent for dry cleaning | 
| (iii) For   surfacing roads. | 
| (iv) Jet   engine fuel. | 
| (v) For   lubrication. | 
| Ans: (1)   Parafin wax | 
|         (ii)petrol | 
|         (iii)Bitumen | 
|         (iv) kerosene | 
|        (v)lubricating   OilCBSE 8th Science Ch.5.Coal and Petroleum Solved questions | 
  Ratna sagar living science 6 answers by jsunil.     Class6 Living science solution Term-1   Living Science Solution chapter-1 Source of food  Download File   Living Science Solution chapter-2 Component of food  Download File   Living Science Solution chapter-3 Fibre to fabric  Download File   Living Science Sol ch-4 Sorting of material into group  Download File   Living Science Soln ch-5 Separation of substance  Download File   Living Science Solution chapter-6 Change around Us  Download File   Living Science Solution ch-7 Living and Non Living  Download File   Living Science Solution ch-8 Getting to Know Plants  Download File   Living Science Sol ch-9 The Body and Its movements  Download File     Visit given link for full answer    Class6 Living science solution Term-II    
 
Comments
Post a Comment