Sunday, June 8, 2014

10th Control and Co-Ordination solved Questions [CBSE Test paper-01]

CBSE class 10 Biology Chapter : control and coordination ---Trend Setter solved Problems
Class 10 Trendsetter solved CBSE Test paper-01
1. How does the nervous tissue cause action? 

Ans:. When a nerve impulse reaches the muscle,the muscle fibre must move by changing their shape.this is
possible as muscle cells have special proteins that change both their shape and arrangement in the cell in response to nervous electrical impulses.when ths happens new arrangements of these proteins give the muscle different shapes.

2.Which organ secretes hormone when the blood sugar rises?name a digestive enzyme released by this organ.

Ans: Pancreas secretes hormone insulin when sugar level rises.Digestive enzyme secreted by pancreas is  trypsin(that digests protein). 

3.What will happen when plant is exposed to unidirectional light?

Ans: .Phototropism i.e. bending of stem towards unidirectional flow of light.

4. A particular hormone requires iodine for its synthesis.Name the endocrine gland which secretes this hormone  and state its location in human body.

Ans: Thyroid gland secretes thyroxin which requires iodine.it is located on the trachea below the voice box.

5.How are our brain and spinal cord protected?
Ans: .Brain –inside bony cage called cranium or skull. Spinal cord—vertebral column.

6.Identify the glands and mention hormones produced .
a. .Gland which prepares our body to function at maximum efficiency during anger or danger.
b. Gland that helps in growth of bones and muscles.
c.  Gland that helps in growth of secondary sexual characters in males.
Ans: 
a.adrenal gland, hormone is adrenaline.
b.pituitary gland, hormone is growth hormone
c.testes,testosterone. 

7.Give reasons: 
(i)why we must take iodised salt?
(ii)why the touch –me-not(Mimosa pudica)plant leaves droop when touched? 

Ans :
 (i) iodized salt contains iodine element which is required for thyroxine hormone,lack of iodine will not help
in production of thyroxine and hence the thyroid gland will enlarge leading to goiter-swelling in neck region.
(ii) Touch-me-not plant cells are filed with water.on being touched at the base of leaf,these cells loose water and become flaccid so they droop .this type of movement is growth independent.

8.What is reflex arc? 

Ans :It is a rapid automatic, unconscious and involuntary response of the body to a stimulus without involving
the brain.
On application of stimulus ---> receptor --->  sensory neuron----> spinal cord---> motor neuron----> effector(muscle and glands). 

Example-salivation of mouth at thought of good food,constriction of pupil in bright light, sneezing, removing
hand on touching hot plate.

9. What are the characteristics of animal hormones?
Ans :
a.They are secreted by endocrine glands directly into the blood.
b.they act away from their site of production. .
c.They are required in small quantity.
d.deficiency or over secretions of hormones have negative effects in the body. 
e.hormones are specific in their action

10.Write the mechanism of adrenaline hormone?  OR Why adrenaline is called emergency hormone? 

Ans : Adrenaline hormone is released into the blood from the adrenal gland during stimulation of the nervous
system on seeing any adverse situation of fight or fright
i) increases the blood pressure
ii) increases heart beat rate
iii) increases breathing rate
iv) diverting blood to essential organs including the heart, brain and skeletal muscles by dilating their blood
vessels and constricting those of less essential organs, such as the skin and digestive system.

11.What is synapse? 

Ans :The functional junction between neurons for the transfer of information i.e. nerve impulse ,occurs from one neuron to the next.

12.What regulates the timing and amount of release of hormones?
Ans :This is regulated by feedback mechanisms for example,glucose level in the blood is maintained constant by either of the feedback mechanisms 

a) high glucose level in the blood induces the pancreatic cells to produce more insulin which converts glucose to glycogen. 

b) less glucose level in the blood does not induce the pancreatic cells to produce insulin so that less conversion of glucose to glycogen may occur.

13.What is the role of Medulla?
Ans. Many of the involuntary actions are controlled by the mid and hind brain. All these involuntary actions like: blood pressure, salivation, and vomiting are controlled by the medulla in the hind brain.

14. What is the function of cerebellum? 

Ans. Activities like: walking in a straight line, riding a bicycle, picking up a pencil( precision of voluntary
actions), maintaining the posture and balance of the body are controlled by cerebellum.

15. What is the function of fore brain? 

Ans. It is the main thinking part of the brain. It has regions to receive sensory impulses from various
Receptors. Separate areas of fore brain are specialized for hearing, smell, sight and so on. The sensation of
feeling full is also controlled by it. 

Further study materials

Quick Revision Notes Ch: Control and  Co - Ordination
10th Control and coordination solved Questions
10th Chapter How do we Reproduce E notes
10th Control and coordination NCERT solution

No comments:

Post a Comment