Monday, August 20, 2012

VIII Stars and The Solar System (Physics) Formative and Summative Assessments

Stars and The Solar System (Physics) Formative and Summative Assessments
Oral Questions : CCE Pattern Class VII(8th)
1.  What is the vast space which includes everything around us called?
Ans: Universe
2. Name the various objects that constitute the universe?
Ans: All the stars, the sun, the planet and their moon, meteorites, comets.
3. What is the distance travelled by light in one year called?
Ans: One light year=9460 billion kilometer
4. How much time sunlight takes to reach the earth?
Ans: 8.3 sec.
5. What material the stars are made up of?
Ans: Hydrogen gas
6. Name the celestial bodies you see in night sky?
Ans: stars
7. Why celestial bodies appear to move from east to west in the sky?
Ans: This is because the earth rotates from west to east.
8. Name the stars which appear stationary when sea from earth?
Ans: The pole star or Druvtara
9. Name the galaxy we belong to?
Ans: milky Way (Akash Ganga)
10.What is the most distinguish Feature of Jupiter?
Ans: Great red spot. it is believed to be a storm in its atmosphere.  
Stars and The Solar System (Physics) Formative and Summative Assessments
MCQ
1. What is the visible layer of the sun called?
(a) Photosphere           (b) Corona       (c) Core         (d) none of these
2. Who was the first person to see Saturn’s ring?
(a) Angstrom   (b) Newton      (c) Galileo (d) none of these
3. What is another name for Venus?
(a) Evening Star     (b) Morning and Evening Star  (c) Red Planet. (d) none of these
4. Is Mercury bigger or smaller than the earth?
(a) Bigger        (b) Smaller       (c) Equal. (d) none of these
5. What is the major component of Jupiter’s atmosphere?
(a) Hydrogen   (b) Oxygen      (c) Carbon dioxide  (d) none of these
6. The season on the earth are caused by________?
(a) Elliptical orbit        (b) Changes in rotation rate    (c) Axis tilt. (d) none of these
7  When was the first moon walk by American astronaut?
 (a) 1869          (b) 1969            (c) 1769 (d) none of these
8.  What are the concentric gaps in the asteroid belt called?
 (a) Crust         (b) Kendall       (c) Kirkwood gaps. (d) none of these
9. Mars atmosphere is mostly__________?
 (a) Oxygen      (b) Carbon dioxide      (c) Hydrogen. (d) All of the above
10. What colour does Neptune appear to be?
(a) Red            (b) Blue            (c) Green. (d) All of the above
Solution:  1.(a)    2.(c) 3.(b)        4.(c)     5.(a)  6.(c)     7.(b)    8.(c)     9.(b)    10.(b)  

No comments:

Post a Comment