Monday, August 13, 2012

CBSE_NCERT _ Plants- Form and Functions class VI Science objective and Hot question solved

Plants- Form and Functions class VI Science 

1. The leaves are attached to the stem at the -------------- 

Ans: node

2. The way of leaves are arranged on a stem are called ------------ 

Ans: Phyllotaxy

3. Spines are modified ------------to reduce water loss.

Ans: Leaves

4. Cactus has modified ---------------to store food and water
Ans: stem

5. Leaves transpire through ------------

Ans: Stomata

6. There are --------- inside the ovary of flower.
Ans: Ovules

7. Marigold flower are ------flower


Ans: Composite

8. The thick vein in the centre of leaves is called ------------------

Ans: Mid rib

9. --------------- root provides extra support to plants

Ans: Prop

10. leaves of ---------------- plants are poisonous

Ans: nettle leaves (bichchu grass)

Hots questions: Plants- Form and Functions class VI Science

1. Why it is beneficial to plant shrubs are hedges (fence)? 

Ans: Shrubs have multiple stems of shorter height, usually under 15–20 ft tall and form lovely border along walkways.

2. Why are petals of flower brightly coloured?
Ans: Petals of flower brightly coloured to attract pollinators.

3. Can a plan be without root? If yes mention some such plants.

Ans: Orchids a parasitic plant

4. What is the difference between fruit and vegetables?
Ans: A fruit is the part of a plant that has developed from a flower and contains seeds.  Fruits are generally fleshy, sweet, juicy, and colorful

5. Why pitcher plants eat insects?

Pitcher plants eat insects because these plants need more nitrogen for survive and this requirement can not be completed by soi.

6. What are parasitic roots? 
Ans: A parasitic root is modified root that establishes a vascular connection by attaching its xylem and phloem to the host xylem and phloem, to obtain nutrients and water from the host plant. The parasitic roots obtain nutrients and water via a physiological bridge, called the haustorium..

No comments:

Post a Comment