Tuesday, July 24, 2012

CBSE_NCERT_6th science study material: Chapter: Habitat


1. Q. What is habitat?
  JSUNIL TUTORIL, PUNJABI COLONY SAMASTIPUR 
  CBSE CLASS FROM 6th TO 10+2  Science and Mathematics
Ans:  A place where living things live naturally is known as habitat (Home). For example:
(i)Aquatic habitat refers to the water where plants and animals survive like pond, river, sea (in water),
(ii)  Terrestrial habitat: It refers to the land where all plants and animals survive. It includes deserts, forests and grasslands, as well as coastal and mountain regions

2. Q.  What are the Components (Parts) of Habitat?

Ans: There are two main components of habitat
(a) Biotic Components: Living things present in a habitat are called biotic component like plants , animals and micro organism.
(b) Abiotic Components: All the non-living things present in a habitat is called abiotic components like air water soil rocks, sunlight and heat etc.

3.Q. How biotic and abiotic components depend on each other?

Ans: Biotic and abiotic components in a habitat depend on each other for survival for example plants need sunlight and for photo synthesis and animal need oxygen for respiration.

4.Q. Why are green plants called producers?

Ans: Because plants provide food to all animal and non- green plants

5.Q. Why are non-green plants animals are called consumers?

Ans: Because non-green plants animals are directly or indirectly eat food prepared by plants.

6.Q. How do scavengers help to clean environments?

Ans: Scavengers are those animals that feed (eat) on dead animals or plants and help to keep environment clean.

7.Q. Why micro organisms are called decomposers?

Ans: A very tiny living organism that cannot be seen by necked eyes is called micro organisms like bacteria and fungi.
Micro organisms feed on dead and decaying organic matter and break them into nutrients that are used by plants so they are called decomposers.

8. Q. what is photo tropism?

Ans: Plants and animals show movements towards light is called photo tropism. Shot move towards light called positive photo tropism and root move against light called negative photo tropism.

9. Q. What we call animal that  are active during night ?

Ans: Nocturnal like owl, bat, cockroach etc.

10.Q. Which bacteria help  to use nitrogen fixed in soil to plants?

Ans: Rizobium

11.Q.What is adaptations?

Ans: Living organism modifies themselves according to different types of habitat called adaptations.

12. Q. Distinguish between herbivores and carnivores?

Ans: Herbivores feed on plants where as carnivores feed on flesh of other animals.

13. Q. State any two flight adaptation in aerial animals?

Ans: (i) Having streamline body shape that protect from wind

(Ii) Having hollow bones called pneumatic bones

14.Q. How does temperature affect plants and animals?

Ans. (i) Leaves and stem of plants wither  (ii) Skin change into dark colour   (iii) Affect size of animals

15.Q. What is the role of light on plants?

Ans: (i) Help in photosynthesis      (ii) Help in fruit and flower developments (iii) Help in growth of plants

No comments:

Post a Comment

Follow by Email