Tuesday, April 5, 2011

10th Chemistry Chapter 1, Chemical Reactions and Equations Chapter based Multiple Choice Questions (MCQs)


Class 10, CBSE Science Practical Skills

1: What is the colour and formula of Sodium Sulphate?

(a) Colourless Na2SO4 (b) White Na2SO4 (c) Colourless NaSO4 (d) White Na(SO4)2

2: During respiration, glucose and oxygen combines in the cells of our body when energy is released.

What is the best way to describe the reaction that takes place during the process of respiration? .

(a) Oxidation (b) Endothermic (c) Exothermic (d)Displacement

3: What becomes the colour of iron nails after they have been kept in the blue solution of copper sulphate for about 20 minutes?

(a) White (b) Reddish brown (c) Green (d) Blue

4: Barium chloride and sodium sulphate react to produce -

(a) BaSO4 & NaCl (b) Ba2SO4 & NaCl (c) BaSO4 & Na2Cl (d) None of these.

5: The action of water on quick lime is an example of which type of reaction?

(a) Combination (b) Displacement (c) Decomposition (d) Redox

6: What is the nature of the new product which is formed by the action of water on quick lime?

(a) Neutral (b) Acidic (c) Amphoteric (d) Basic

7: CaO and CO2 are produced by heating CaCO3. What is the type of the reaction and the process?

(a) displacement reaction and endothermic process

(b) decomposition reaction and exothermic process

(c) decomposition reaction and endothermic process

(d) combination reaction and endothermic process

8: When ferrous sulphate is heated the following reaction takes place:

2FeSO4 (s) --------> Fe2O3 (s) + SO2 (g) + SO3 (g)

The above reaction is called __________ of ferrous sulphate.

(a) Thermal Displacement (b) Combination (c) Thermal Decomposition (d) Double displacement

9: How the colour changes when the gases after thermal decomposition of ferrous sulphate come in contact with an acidified solution of potassium dichromate?

(a) Green to orange (b) Orange to green

(c) Blue to green (d) Red to colourless

10: What is the color of solid ferrous sulphate?

(a) Blue (b) Red (c) Light green (d) Light yellow

11: What is the odor of the gases produced on thermal decomposition of ferrous sulphate?

(a) Like rotten eggs (b) Like burning sulphur (c) Sweet smell (d) Fruity smell

12: What is the color of the residue left in the test tube after thermal decomposition of ferrous sulphate?

(a) White (b) Black (c) Green (d) Yellowish brown

13: Heating ferrous sulphate is an example of which type of reaction?

(a) Thermal decomposition (b) Thermal analysis (c) Double decomposition (d) Catalytic decomposition

14: Which one is a double displacement reaction?

(a) BaCl2 + Na2SO4 --------> BaSO4 + 2NaCl

(b) CaO + H2O ------------> Ca(OH)2

(c) 2Pb(NO3)2 --------> 2PbO + 4NO2 + O2

(d) Zn + 2AgNO3 ----------> Zn(NO3)2 + 2Ag

15: The heating of ferrous sulphate is an example of __________ reaction and the reaction between iron and copper sulphate is an example of __________ reaction.

(a) displacement, decomposition (b) decomposition, displacement

(c) combination, displacement (d) combination, decomposition

16: A black mass is obtained on strongly heating a mixture of iron fillings and sulphur powder. When this black mass was treated with dilute sulphuric acid a gas with smell of rotten eggs is liberated. The gas is -

(a) SO3 (b) SO2 (c) a mixture of SO2 and SO3 (d) H2S

17: Following is the reactivity series in decreasing order of their reactivity -

Magnesium > Zinc > Iron > Lead > Copper > Silver > Gold

Which one of the following metals can displace copper from copper sulphate solution?

(a) Zn (b) Ag (c) Au (d) None

19: What is the color of the solution of copper sulphate?

(a) Green (b) Light green (c) Blue (d) Pink

20: Which type of reaction takes place when an iron nail is dipped in a solution of copper sulphate?

(a) Combination (b) Displacement (c) Double displacement (d) Decomposition

21: Which one is the correct statement about the reaction?

Fe(s) + CuSO4(aq) ----> FeSO4(aq) + Cu(s)

(a) Iron is more reactive than copper (b) Iron is less reactive than copper

(c) In this reaction Cu2+ is oxidized and Fe is reduced (d) Copper is more reactive than iron

22: What is the colour of the aqueous solution of sodium sulphate?

(a) Blue (b) Green (c) Colourless (d) Purple

23: What is the colour of the aqueous solution of Barium chloride?

(a) Blue (b) Green (c) Colourless (d) Purple

24: What is the colour of the precipitate which is formed when aqueous solutions of sodium sulphate and barium chloride are mixed?

(a) Yellow (b) White (c) Green (d) Orange

25: Name the precipitate formed when aqueous solutions of sodium sulphate and barium chloride are mixed?

(a) Barium sulphate (b) Sodium sulphate (c) Barium hydroxide (d) Barium sulphate

26: What is the type of the reaction between sodium sulphate and barium chloride?

(a) Decomposition (b) Direct combination (c) Single displacement (d) Double displacement

Answer: 
1:a 2:c 3:b 4:a 5:a 6:c 7:c 8:c 9:b 10:c 11:b 12:d 13:a 14:a 15:b 16:d 17:a 19:c 20:b 21:a 22:c 23:c 24:b 25:d 26:d

5 comments:

pushpajan said...

thanks sunil

pushpajan said...

thanks sunil

pushpajan said...

thanks sunil

Justin Bieber said...

Very Thnx for my holiday homework

Kabir Khan said...

thanks u done my holiday homework thanku so much<3

Post a Comment

Follow by Email