Skip to main content

CBSE Class 7th Chapter: Science HOTs Questions


CBSE Class 7th Chapter: Physical and Chemical Change HOTs Questions
1. Why gas is released after opening Soda Water bottle?

Ans: Soda water bottle contain CO2 gas that released after opening the soda water bottle.

2. Why it is advised that spoon should not be placed in pickle Jar?

Ans: Spoon is made up of metal that react with acid present in pickle and form another salt and spoil the pickle .Hence it is advised that spoon should not be placed in pickle Jar

3. Why does apple Slice got brown color if kept in air for long time?

Ans: Apple Slice got brown color if kept in air for long time because it  react with oxygen and form layer of oxide  which spoil the apple .This is called rancidity.

4. How is Scratch resistant material is made?

Ans: Scratch resistant material is made by mixing two or more metal called Alloy like steel.

CBSE Class 7th Chapter: Electric Current and Circuit: HOTs Questions

1. Why does electric current show magnetic effect?

When electric current flows through a conductor, electrons move by spinning and orbiting nucleus. This motion of electrons produces magnetic effect. As Ampere suggested, a magnetic field is produced whenever an electrical charge is in motion.

2. Does magnetic field always surrounds a current carrying conductor? What is its cause?

Yes. Magnetic field always surrounds a current carrying conductor due to electron move through a conductor by magnetic field always surrounds a current carrying conductor

3. Why are fuse wire not used in circuit containing electric cell?
Ans: Fuse wire is used to prevent sudden excess flow of current. Cell provide current of fix magnitude So fuse wire are  not used in circuit containing electric cell

4. Why does electric current show heating effect?

When electric current flows through a conductor, a part of electrical energy get converted into heat energy due resistance offered to electron.

 CBSE Class 7th Chapter: Transportation and Excretion: HOTs Questions

1. Why is colour of human blood?

Ans: The colour of human is blood due colour pigment haemoglobin that help to carry oxygen .

2. What do you mean by serum and serum protein?

Ans: The coloured liquid part present in Plasma is called Serum. It helps in clotting bloods. Protein present in plasma is called serum protein.           

3. Why is urinary bladder absent in snake, bird etc?

The cloaca is a common chamber that separately receives products of the kidneys, large intestine, and reproductive tracts so urinary bladder absent in snake, bird etc

4. How transportation helpful in ascent of sap in plants?

The movement of water molecules and minerals against the gravity force with the help of Xylem tissue is known as Ascent of Sap. In transpiration plant loose water in the form of water vapour. Hence the loss of water due to transpiration speed up ascent of sap.

5. What is difference in mode of transportation in xylem and phloem?

And: Phloem and xylem are complex tissues that perform transportation. Xylem transport water and mineral from root to leaves and Phloem transport prepared food fron leaves to all parts of plants.

CBSE Class 7th Chapter: Natural Phenomena: wind, Rain and Light : HOTs Questions

1. Why are people advised not to stand near fast moving train?

Ans: When train moves with high speed it creates region of lower pressure . This low pressure  push man towards the train

2. Why are holes made in huge hoardings? Explain their usefulness.

Ans:  Holes are made in huge hoardings to reduce air pressure causing it to flutter or blown away.

3. in winter regions near, why does wind blow from land to sea?

Ans:. In winter the sea become warmer quickly than the land. So In winter monsoon blows from land to sea

4. Why are things colorful in appearance?

Ans: The colour of object is colour that is reflected. Thus different color makes things colorful.

Comments

CBSE ADDA :By Jsunil Sir : Your Ultimate Destination for CBSE Exam Preparation and Academic Insights

Living science ratna sagar class 6 solutions

Ratna sagar living science 6 answers by jsunil. Class6 Living science solution Term-1 Living Science Solution chapter-1 Source of food Download File Living Science Solution chapter-2 Component of food Download File Living Science Solution chapter-3 Fibre to fabric Download File Living Science Sol ch-4 Sorting of material into group Download File Living Science Soln ch-5 Separation of substance Download File Living Science Solution chapter-6 Change around Us Download File Living Science Solution ch-7 Living and Non Living Download File Living Science Solution ch-8 Getting to Know Plants Download File Living Science Sol ch-9 The Body and Its movements Download File Visit given link for full answer Class6 Living science solution Term-II

Class 10 Chapter 02 Acid Bases and Salts NCERT Activity Explanation

NCERT Activity Chapter 02 Acid Bases and Salt Class 10 Chemistry Activity 2.1 Indicator Acid Base Red litmus No Change Blue Blue Litmus Red No change Phenolphthalein Colourless Pink Methyl Orange Pink   Yellow Indictors are substance which change colour in acidic or basic media. Activity 2.2 There are some substances whose odour changes in in acidic or basic media. These are called olfactory indicators. Like onion vanilla, onion and clove. These changes smell in basic solution. Activity 2.3 Take about 5 mL of dilute sulphuric acid in a test tube and add few pieces of zinc granules to it. => You will observe bubbles of hydrogen gas on the surface of zinc granules. Zn + H2SO4 --> ZnSO4 + H2 => Pass the Hydrogen gas through the soap solution. Bubbles formed in the soap solution as Hydrogen gas it does not get d...

Class 09 Atoms and Molecules Numerical Problem based on Law of chemical Combination(Solved)

Class 09 Atoms and Molecules Numerical Problem based on Law of chemical Combination Law of conservation of mass Law of constant proportion Empirical formula 1. If 10 grams of CaCO 3 on heating gave 4.4g of CO 2 and 5.6g of CaO, show that these observations are in agreement with the law of conservation of mass.(Based on Law of conservation of mass) Solution:  Mass of the reactants = 10g ;  Mass of the products = 4.4 + 6.6g = 10g Since the mass of the reactants is equal to the mass of the products, the observations are in agreement with the law of conservation of mass. 2. 1.375 g of cupric oxide was reduced by heating and the weight of copper that remained was 1.098g.  In another experiment 1.179 g of copper was dissolved in nitric acid and the resulting copper nitrate was converted into cupric oxide by ignition . The weight of cupric oxide formed was 1.476 g. which law of chemical combinations does this data state? Solution: in first experiment: Copper oxide = 1....

Class 10 Metal and Non MetalsChapter 03 NCERT Activity Solutions

X Class 10 NCERT Activity Explanation Class 10 Metals and Non Metals Activity 3.1 Page No. 37 Take samples of iron, copper, aluminium and magnesium. Note the appearance of each sample. They have a shining surface. Clean the surface of each sample by rubbing them with sand paper and note their appearance again. They become more shiny. => Freshly cut Metal have shiny surface Activity 3.2 Page No. 37 Take small pieces of iron, copper, aluminium, and magnesium. Try to cut these metals with a sharp knife and note your observations. They are very hard to cut. Hold a piece of sodium metal with a pair of tongs and try to cut it with a knife. Sodium can be cut easily with knife. Hence K and Na are soft metal cut with knife Activity 3.3 Page No. 38 Take pieces of iron, zinc, lead and copper try to strike it four or five times with a hammer. These metals are beaten into thin sheet on hammering. This property of metal is called malleability and metals are called malleable. Activity 3.4 Page ...

Structure of Matter class07

The language of chemistry class 7 Basic science soled questions. Q. What is chemistry? Ans: Chemistry is a branch of science in which we study the composition, structure, properties and change of matter. Q. What is matter? Ans: Anything that is around us having some mass and occupies space is called matter. Q. What are the different classifications of matter? Ans: Matters are classified into element, compound and mixture. Q. What is element? Ans: Elements are the purest form of substance (matter) made up of same kinds of particles. The smallest unit of element is an atom. eg. Hydrogen, oxygen, carbon. Q. What is compound?            See full post   The language of chemistry class 7 Basic science Class 07 Basic sciences Chapter the Language of Chemistry A. Answer these questions 1. What does the formula of a substance tell us? Answer: Formula of a compound or an element represents the name and number of atoms present ...