Friday, March 2, 2012

Summative Assessment-II Class X Mathematics Code 30/3 series BRH 2012

Solved question Paper CBSE BOARD SA-II By JSUNIL TUTORIAL
Section – A
1. In fig. AP, AQ and BC are tangents to the circle . If AB = 5 cm , AC = 6 cm and BC = 4cm then length of AP is ( in cm)

(A) 7.5 (B) 15 (C) 10 (D) 9  Ans: (A) 7.5

2. A solid right circular cone is cut into two part at the middle of its height by plane parallel to its base. The ratio of volume of the smaller cone to the whole cone is

(A) 1:2 (B)1:4 (C) 1: 6 (D) 1: 8

Ans: (D) 1: 8

3. A kite is flying at height of 30m from the ground. The length of string from the kite at the ground is
(A) 450 (B)300 (C)600 (D)900

Ans: (B)

4. In fig. P(5,-3),q(3,y) are the points of trisections of the line segments joining A(7,-2) and B(1,-5)Then y equals (A) 2 (B)4 (C)-4 (D)-5/2

Ans: (C)-4

5. Card bearing numbers 2,3,4--------------,11 are kept in a bag . A card is drawn at random from the bag . The probability of getting a card with prime number is

(A) 1/ 2 (B) 2/5 (C) 3/10 (D) 5/9
Ans: (A) 1/ 2

6. The distance of point (-3,4) from the x axis is

(A) 3 (B) -3 (C) 4 (D) 5

 Ans: (C) 4

7. The circumference of circle is 22cm .The area of its quadrant is

(A) 77/2 (B) 77/4 (C) 77/8 (D) 77/16

Ans: (C) 77/8

8. From a point Q , 13 cm away from the centre of circle ,the length of tangent PQ to the circle is 12 cm . The radius of circle (in cm ) (A) 25 (B) 313 (C) 5 (D) 1

Ans: (C) 5

9. If nth term of AP is (2n+1), then the sum of its first three term
(A) 6n + 3 (B) 15 (C) 12 (D) 21 Ans: (B) 15 10. The root of the quadratic equation 2x2 - x – 6 = 0

(A) -2 , 3/2 (B) 2, -3/2 (C) -2 ,-3/2 (D) 2, 3/2

Ans: (B) 2, -3/2

Download full Paper

2 comments:

daman said...

all solutions

Topper Learning said...

Really a very nice post! It’s something I have never thought about, really, but it makes a whole lot of sense. Thanks for sharing the valuable information regarding class 10 maths.

Post a Comment