Wednesday, May 11, 2011

CTET Sample paper "English Comprehension"

CBSE ADDA

General English Comprehension
Directions—Read the following passage carefully and pick out the best answer out of the our choices given in the questions that follow.
A duty is an obligation. It is something we owe to others as social beings when we live together. We must let others live with us. My right of living implies my duty to my fellow beings to allow them the same conditions of life. In fact, rights and duties are correlated. What is a right in regard to one may be a duty in regard to others. Rights and duties are two sides of the same coin. We should always observe from the standpoint of others. Moral duty is more effective than legal rights. A moral duty is that which is binding upon the people on moral grounds. It is my moral duty to help the poor because of being a member of the society.
I must try to create conditions that contribute to the welfare of humanity. Similarly, I owe a duty to my parents—to be obedient and respectful to them. This duty originates from the sense of responsibility which is directly related to our conscience. So this is concerned with a moral duty which any person owes without a legal bondage.
A sense of duty is paramount for the proper development of civilization. Hypocrisy is quite reverse to the sense of duty. It involves wickedness, while duty involves sincerity and faithfulness.
1. According to the passage, rights and duties are—
(A) Two sides of the same coin
(B) Correlated
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)

2. According to the passage legal duty is—
(A) More important than moral duty
(B) Less important than moral duty
(C) More effective than moral duty
(D) Less effective than moral duty
3. Duty comes from—
(A) Responsibility
(B) Legal bondage
(C) Hypocrisy
(D) None of the above
4. Which of the following statements is not correct according to the passage ?
(A) Hypocrisy involves wickedness
(B) Hypocrisy is opposed to duty
(C) Duty involves sincerity
(D) Sense of duty is not important for the development of civilization
5. Which of the following moral duties has not been mentioned in the passage ?
(A) Moral duty towards our motherland
(B) Moral duty towards our parents
(C) Moral duty towards the poor
(D) Moral duty to contribute to the welfare of humanity
6. Which of the following is not related to moral duty ?
(A) Sense of responsibility
(B) Conscience
(C) Hypocrisy
(D) Sincerity
7. Why is it a duty to help the poor ?
(A) Because I am poor
(B) Because I am rich
(C) Because I belong to the society
(D) Because God wants this
8. Why should I be obedient and respectful to my parents ?
(A) Because of my sense of responsibility
(B) Because of legal bonding
(C) Because of civilization
(D) Because of hypocrisy
9. “We should always observe from the standpoint of others.” This is a—
(A) Simple sentencePublish Post
(B) Complex sentence
(C) Compound sentence
(D) Phrase
10. The word ‘always’ in “We should always observe from the standpoint of others” is a/an
(A) Adverb
(B) Adjective
(C) Noun
(D) Verb
Answers :
1. (A) 2. (D) 3. (A) 4. (D) 5. (A) 6. (C) 7. (C) 8. (A) 9. (A) 10. (A)

No comments:

Post a Comment

Follow by Email