Tuesday, May 3, 2011

ctet 2011 sample paper (Learning and The School)

CBSE ADDA

56. What would be your approach if a student interrupts in your class ?
(A) You will ask him to leave the class
(B) You will ask him to behave properly
(C) You will assess his reasons to do the same
(D) You will give him extra home-work
57. How would you prefer to address a student who has not completed his home-work ?
(A) When are you going to complete it ?
(B) You did not do it. Try it
(C) Why did you not complete it ?
(D) You better ignore it now
58. Schools should be concerned with the development of child, which should include—
(A) Acquisition of knowledge by the child
(B) Acquisition of life-skills by the child
(C) Acquisition of skills required by the nation
(D) Acquisition of skills required by a healthy person
59. The main reason for non-achievement of full literacy in India is—
(A) Lack of funds
(B) Incapability of utilization of funds
(C) Lack of suitable facilities
(D) Lack of will to achieve the goal
60. The main purpose of ‘Parent-Teacher-Association (PTA)’ in any school is to—
(A) Keep students in check/control
(B) Collect additional funds for remedial teaching
(C) Share understanding of the problems faced by school
(D) Involve parents for improvement of school functioning
61. Student gives a partially correct response to your question. Then you will—
(A) Seek further information
(B) Provide reinforcement
(C) Reframe your question
(D) Tell the correct information
62. School can be called a social agent if—
(A) It transmits knowledge
(B) It educates about rights and duties
(C) It imparts knowledge about traditions and values
(D) It organises various activities
63. One basic differenc between traditional schools and open learning schools is that—
(A) The former are systematic
(B) The latter do not cultivate cultural values
(C) The latter use modern gadgets
(D) The former carry personal touch
64. School can be considered a …… group as far as socialising agency is concerned.
(A) Primary
(B) Secondary
(C) Supplementary
(D) Tertiary
65. Which of the following statements is not true?
(A) Acquisition of ‘life-skills’ is part of maturation
(B) Acquisition of ‘life-skills’ is part of social process
(C) ‘Life-skills’ are directly moulded
(D) ‘Life-skills’ are learnt
66. A student wants to share his problem with his teacher and visits the teacher for the same at his home. In such a situation, the teacher should—
(A) Suggest to him to escape from his home
(B) Contact the student’s parents and provide help
(C) Extend reasonable help and boost his morale
(D) Warn him to never visit his home
67. If a student alleges against you for showing favouritism in evaluation of scripts, how would you deal with him ?
(A) Reject his allegations
(B) Adopt punitive measure
(C) Make efforts to reveal his position
(D) Show his answer book and few more
68. The major responsibility with which school personnel have been entrusted is that of—
(A) Adjusting social demands to the needs of the child
(B) Adjusting the child to conform to the demands of society
(C) Changing human nature to conform to social expectations
(D) Preparing the child to change the society
69. In order to develop a good rapport with students, a teacher should (select the most important activity)—
(A) Love his students
(B) Be friendly with all
(C) Pay individual attention
(D) Communicate well
70. The best reason because of which a teacher can command respect from his students is if—
(A) He follows innovative practices in the class
(B) He dictates notes to the class
(C) He reads and explains the text-book
(D) He does not give home assignment
71. Development of moral values among students is very important. What would you do to develop the same ?
(A) Encourage moral value related works
(B) Organise lectures
(C) Display stories based on moral values
(D) Present yourself as a role model
72. Teaching aids are useful because they—
(A) Help teacher’s work
(B) Activate all senses
(C) Help students to be attentive
(D) Make learning more meaningful
73. Teacher’s class-room behaviour should be good because—
(A) It will set an example
(B) Students will be more attentive
(C) Environment would be conducive to learning
(D) Students will appreciate it
74. You have a class which is very heterogeneous in height. You should allow a seating arrangement—
(A) Which is random
(B) Where smaller students are allowed to sit in such a way that they can see and participate easily in class activities
(C) Which is purely based on height
(D) That has taller students on one side of the class
75. Which one of the following may not be the best reason for cheating in the class-room examination ?
(A) Too lazy to study
(B) Parental pressure for good marks
(C) Fear of failure
(D) Self-prestige
76. In this age of academic excellence demand, inclusion of games and sports in schools is—
(A) A wastage of time
(B) Taking away a lot of time from academic work
(C) Giving time for leisure or relaxation
(D) Necessary for the co-ordinated development of the individual
77. Which one of the following pairs is odd (or not properly associated) ?
(A) Froebel — Playway
(B) Maria Montessori — Divergent thinking
(C) Keller — Co-operative learning
(D) Gandhiji — Soiled hands
78. While teaching the concept of a ‘circle’, which one of the following would be the best way to do it ?
(A) Present a picture of a circle
(B) Present pictures of circles of various sizes
(C) Present pictures of circles and ellipses
(D) Present pictures of circles and polygons
79. Teaching would be more effective if the teacher—
(A) Makes his intent purposeful
(B) Is master of the subject
(C) Uses various instructional aids
(D) Declares his objectives in the beginning
80. In a democratic country like India, schools should concentrate on—
(A) Development of traits to face hurdles of daily life
(B) Inculcation of values cherised by the community
(C) Preparation for academic excellence
(D) Development of traits of good citizenship
Answers :
56. (C) 57. (C) 58. (B) 59. (D) 60. (D) 61. (B) 62. (D) 63. (D) 64. (B) 65. (A)
66. (C) 67. (D) 68. (B) 69. (C) 70. (A) 71. (D) 72. (D) 73. (C) 74. (B) 75. (D)
76. (D) 77. (D) 78. (B) 79. (C) 80. (D)


No comments:

Post a Comment