Tuesday, May 3, 2011

ctet 2011 sample paper by Physics Adda

Physics Adda CTETPedagogy of Language Development
Educational and General Awareness

1. Ganpati festival was started by—
(A) Jyotiba Phule
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) M. G. Ranade
(D) Bal Gangadhar Tilak
2. The name ‘Indian National Congress’ was given by—
(A) S. N. Banerjee
(B) Feroz Shah Mehta
(C) Dadabhai Naoroji
(D) M. G. Ranade
3. German Silver is the alloy combination of—
(A) Copper, Zinc and Nickel
(B) Copper, Aluminium and Nickel
(C) Chromium, Nickel and Mercury
(D) Copper, Lead and Chromium
4. Who is considered the ‘Guardian of public purse’ ?
(A) President
(B) Parliament
(C) Comptroller and Auditor General
(D) Public Accounts Committee
5. Where is Nandapa Wild-life Sanctuary ?
(A) Andhra Pradesh
(B) Arunachal Pradesh
(C) Himachal Pradesh
(D) Madhya Pradesh
6. Which of the following committees on education is considered as the Magna Carta of
English Education in India ?
(A) Wood’s Despatch
(B) Raleigh Commission
(C) Saddler Commission
(D) Hunter Commission
7. Who said—“Patriotisim is religion and religion is love for India” ?
(A) Swami Vivekananda
(B) Raj Narain Bose
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Bankim Chandra Chatterjee
8. The famous ‘Kirtistambha’ at Chittor was built by—
(A) Rana Pratap
(B) Rana Kumbha
(C) Rana Hammir
(D) Rana Sangram Singh
9. Gold coins in India were first introduced by—
(A) Sakas
(B) Parthians
(C) Indo-Greeks
(D) Kushans
10. Light year is the unit of—
(A) Time
(B) Distance
(C) Light
(D) Intensity of light
11. Which of the following is known as ‘morning star’ ?
(A) Venus
(B) Mars
(C) Jupiter
(D) Saturn
12. All the following foods lack vitamin C, except—
(A) Rice
(B) Meat
(C) Cheese
(D) Milk
13. The fourth state of matter is—
(A) Super fluids
(B) Small particles suspended in the gas
(C) Liquid crystals
(D) Plasma
14. The leading producer of coffee in the world is—
(A) Turkey
(B) Brazil
(C) Venezuela
(D) Cuba
15. The Bhutia group of languages does not include—
(A) Ladakhi
(B) Tibetan
(C) Lepcha
(D) Sherpa
16. The largest producer of sugarcane in India is—
(A) Andhra Pradesh
(B) Gujarat
(C) Punjab
(D) Uttar Pradesh
17. Which of the following matchings is wrong ?
(A) Vijayawada — Narmada
(B) Lucknow — Gomti
(C) Badrinath — Alaknanda
(D) Ayodhya — Saryu
18. The first nuclear reactor of India was named as—
(A) Urvashi
(B) Rohini
(C) Kamini
(D) Apsara
19. Fundamental right to education has been brought through—
(A) 83rd Constitution (Amendment) Act
(B) 86th Constitution (Amendment) Act
(C) 93rd Constitution (Amendment) Act
(D) 96th Constitution (Amendment) Act
20. Integrated Child Development Scheme (ICDS) caters to—
(A) Early Child care and Education alone
(B) Early child care and Education with five other components
(C) Early Child care and Education with four other components
(D) Early Child care and three other components

21. Education Commission in independent India which focused on Secondary Education was chaired by—

(A) Dr. D. S. Kothari
(B) A. Lakshmiswami Mudaliar
(C) Dr. S. Radhakrishnan
(D) Triguna Sen
22. Education Commission in pre-independence India which comprehensively covered all
aspects of education is known as—
(A) Saddler Commission
(B) Hunter Commission
(C) Sargent Plan
(D) Abbot-Wood Report
23. Tarachand Committee provided recommendations on—
(A) Student’s Unrest
(B) Religious and Moral Education
(C) Vocationalisation of Education
(D) Secondary Education
24. State expenditure of 6 percent of G. D. P. was recommended by—
(A) Kothari Commission (1966)
(B) National Education Policy (1968)
(C) National Policy on Education (1986)
(D) Review Committee on NPE (1986)
25. The latest National Curriculum Framework by NCERT came into existence in—
(A) 2000
(B) 2004
(C) 2005
(D) 2006
Answers :
1. (D) 2. (C) 3. (A) 4. (B) 5. (B) 6. (A) 7. (A) 8. (B) 9. (D) 10. (B)
11. (A) 12. (D) 13. (D) 14. (B) 15. (A) 16. (D) 17. (A) 18. (D) 19. (B) 20. (B)
21. (B) 22. (B) 23. (D) 24. (C) 25. (C)


No comments:

Post a Comment