Thursday, June 12, 2014

Life Process class 10 Trend setter solved CBSE Test paper

CBSE TEST PAPER-01  SCIENCE & TECHNOLOGY (Class-10)    Chapter 6 : Life Process


1. What are the raw materials for photosynthesis? (1 mark)
Answer: The raw materials and other necessary items required for photosynthesis are Sunlight, Water, CO2 and Chlorophyll.

2. What is the role of bile juice in digestion? (1 mark)

Answer: Bile is alkaline in nature and it is temporarily stored in gall bladder and helps in digestion of fats,
it also helps in absorption fats.

3. Write the equation for respiration? (1 mark)
Answer:

Glycol sis

In presence of O2



C6H12O6    
------->   
C3H4O3 
---------------->
 6CO2 +
6H2O   +
38ATP


Pyruvic acid
Kreb cycle in mitochondria




4. Name three types of blood vessels used in the transport of blood. (1 mark)

Answer: Arteries, vein and capillaries
Note: There are three major types of blood vessels: the arteries, which carry the blood away from the heart; the capillaries, which enable the actual exchange of water and chemicals between the blood and the tissues; and the veins, which carry blood from the capillaries back toward the heart.

5. Name the artificial method for the removal of liquid nitrogenous waste from body? (1 mark)

Answer: Dialysis: Dialysis is a process by which waste materials and excess water are removed from the blood. This is a normal function of our kidneys inside the body. 

6. Write any two points of difference respiration in plants and respiration in animals. (2 marks)
Answer: 
Respiration in plants.
Respiration in animals
1.In plants separate respiratory organs are absent
1.In animals respiratory organs are generally present
2.The rate of respiration is slow.
2.The rate of respiration is fast.
3.They lack respiratory surface
3. Respiratory surface is generally present.

7. Draw the labelled diagram of the human respiratory system. (2 marks)
Answer:  

8. How are the alveoli designed to maximize the exchange of gases? (2 marks)

Answer: The alveoli are present at the terminal of bronchioles. They are balloon shaped structures which increases the surface area for the exchange of gases and are richly supplied with blood vessels to take the oxygen to different cells

9. Amylase is secreted by two different glands. Name them. Write is the action of amylase on food? (2 marks)

Answer: Salivary glands are found in mouth cavity .They secrete enzyme called salivary amylase or ptyalin. It helps in digestion of starch.
Pancreas secrets pancreatic juice into small intestine. Pancreatic juice contains tyrosine and pancreatic amylase.
Pancreatic amylase is a major digestive enzyme, which can hydrolyze starch into simpler sugars, like maltose and glucose, for absorption.

10. Name the passage in sequence through which urine passes from kidneys to the outside in humans. How is urine prevented from flowing back into the ureters? (2 marks)

Answer:  
kidney ->  the urinary bladder -> the urethra ----> outside [via vaginal opening in women or via the penis in man]
There are valves present in ureters called as ureterovesical valves which prevent the backflow of urine.

11. State the role of the following in the human respiratory system
(i) Nasal cavity (ii) Diaphragm (iii) Alveoli (3 marks)

Answer: (i) Nasal cavity: It contains hair and mucus which entrap the dust particles.
 (ii) Diaphragm: Contract and relax to increase  and decrease the  volume of chest cavity respectively
(iii) Alveoli: it helps in exchange of air in blood. it transfer oxygen to the blood and takes carbon di oxide from the blood.

12. Give reasons for the following:
(i)The glottis is guarded by epiglottis.
(ii) The lung alveoli are covered with blood capillaries.
(iii) The wall of trachea is supported by cartilage rings. (3 marks)

Answer : (i) The epiglottis guards the entrance of the glottis and prevent flow of food into wind pipe.
(ii) Lungs alveoli are covered with blood capillaries for the exchange of gases to take place and oxygen can easily diffuse into the blood stream and be transported to various parts of the body through the heart.
(iii)   The wall of trachea is supported by cartilage rings which percent them to collapse when air is absent in them

13. Leaves of a healthy potted plant were coated with Vaseline to block the stomata. Will this plant remain healthy for long?  State three reasons for your answer. (3 marks)

Answer: By applying Vaseline on leaves stomata gets covered and transpiration stops. This prevents loss of water vapour and the moisture of the leaf retain for sometimes. But as the layer of vaselin stops all type of gaseous exchange, leaf will end up dying.
(a) Respiration will stop. (b) Transpiration will stop. (c) Photosynthesis will stop.

14. What are the differences between aerobic and anaerobic respiration? Name some organisms that use the anaerobic mode of respiration. (3 marks)
Answer :
Aerobic
Anaerobic
(i) It occurs in all living cells of higher plants.
It occurs in bacteria, certain fungi, germinatin seeds and fleshy fruits muscles.
(ii) It requires oxygen.
Oxygen in not required
(iii) The end products are CO2 and H2O.
The end products are alcohol [fungi] or lactic acid [ muscles] and CO2.
(iv) The oxidation of one molecules of glucose produces 38 ATP molecules
The number of ATP molecules produced is only 2.
some organisms that use the anaerobic mode of respiration : bacteria, certain fungi, germinatin seeds and fleshy fruits muscles

15. Describe double circulation in human beings. Why is it necessary? (3 marks)

Answer :The blood passes to aorta from the left ventricle. The aorta gives rise to many arteries that distribute the oxygenated blood to all the regions of the body. Therefore, the blood goes twice through the heart. This is known as double circulation.
Importance of double circulation:: This separate oxygenated and deoxygenated blood that ensure more efficient supply of oxygen to the body cells. This also help in maintaining a constant internal temperature and allows mammals and birds to carry-out body processes more efficiently.

16. (i) Name the blood vessel that brings oxygenated blood to the human heart. (5 marks)
(ii) Which chamber of human heart receives oxygenated blood?
(iii) Explain how oxygenated blood from this chamber is sent to all parts of the body.
Ans: (i) The pulmonary vein (ii) the left atrium
Picture

1 comment:

Post a Comment